3Ç 2024 Türkiye Gayrimenkul Pazarı Verileri

3Ç 2024 Türkiye Gayrimenkul Pazarı Verileri araştırma raporumuz yayınlandı!

Raporumuzda gayrimenkul yatırım pazarı ile birlikte perakende, ofis ve lojistik pazarları ilgili veriler ve değerlendirmelerimizi ile almaktadır. Sektörler özelinde öne çıkan başlıklar aşağıdaki gibidir:

 

Gayrimenkul Yatırım Pazarı

  • 2024 yılının ilk dokuz ayında Türkiye’ye DYY girişleri yıllık bazda %7,6 artarak 7,7 milyar USD seviyesinde kaydedilmiştir. Gayrimenkule yönelik DYY girişleri ise düşüş eğilimini sürdürerek yıllık bazda %23,8 oranında azalmıştır.
  • Gayrimenkul yatırım pazarında işlemler yatırımcıların getiri oranlarını yüksek faiz oranları ekseninde değerlendirmeleriyle durgun bir dönem geçirmiştir. Potansiyel faiz indirimlerinin önümüzdeki dönemde yatırım iştahını artırması beklenmektedir.

Perakende Pazarı

  • Birincil alışveriş merkezi kiraları, son iki yıl içinde ilk kez bir önceki çeyreğe kıyasla sabit kalarak aylık 120 EUR/m² seviyesinde kaydedilmiş ve yıllık bazda %26,3 artış kaydetmiştir.
  • 2024’ün ilk on ayında alışveriş merkezi açılışları hız kazanarak; toplam 240.830 m² kiralanabilir alana sahip sekiz yeni alışveriş merkezi projesi perakende pazarına giriş yapmıştır.

Ofis Pazarı

  • İstanbul ofis pazarında, sınırlı seviyedeki müsait ofis arzı ve süreklilik gösteren talebin etkisi ile MİA’da boşluk oranı %5’in altına düşmüştür.
  • Arka arkaya altı çeyrek boyunca kaydedilen büyüme ile rekor seviyelere ulaşan birincil ofis kiraları, 2024’ün üçüncü çeyreğinde 45 USD/m²/ay seviyesinde sabit kalmıştır. Ancak, İstanbul ofis pazarında sınırlı arz ve devam eden enflasyonist ortamın etkisiyle, yukarı yönlü trendin devam etmesi beklenmektedir.

Lojistik Pazarı

  • Lojistik pazarında yeni kiralama faaliyetleri sınırlı arza rağmen güçlü kalmaya devam etmiş ve İstanbul ve Kocaeli bölgelerinde 3Ç 2024’te geçen yıla kıyasla %49’luk bir artış kaydetmiştir. Kiralama işlemleri ağırlıklı olarak Kocaeli bölgesinde yoğunlaşırken, 3PL şirketleri gerçekleşen işlemler arasında öne çıkmaktadır.
  • Pazarda arz ve talep dengesizliklerinin devam etmesi, birincil lojistik depo kiralarını yukarı yönlü hareketini sürdürmesine neden olmaktadır. Yüksek inşaat ve arsa maliyetleri, geliştirme faaliyetleri açısından önemli bir zorluk olmaya devam etmektedir.

    Ülke Seçiniz: